top of page

PEDAGOGINEN KÄYTTÖTEORIA

Pedagogista käyttöteorioista tällä hetkellä minua lähinnä on jotakin behavioristisen ja humanistisen oppimisteorioiden välimaastosta, kuitenkin lähempänä humanistista suuntausta. Behavioristinen teoria lähtee siitä, että ihminen on passiivinen ympäristönsä tuote, jonka kaikki toiminnot ovat opittuja (Maijanen & Tuomola 1999). Ohjaajan roolissa pystyn jakamaan tietoa oppilaille ennalta tehdyn suunnitelman mukaan. En kuitenkaan pidä ihmisiä passiivisina ympäristönsä tuotteina, vaan humanistisen oppimisteorian mukaisina aktiivisina tekijöinä, joilla on oppimisestaan sekä vastuu että vapaus (Maijanen & Tuomola 1999). Ohjaajana pyrin kannustamaan oppilaita heidän suorituksistaan.

 

Toimintatapani on suunnitella asiat perusteellisesti etukäteen, mikä sopii behavioristiseen oppimisteorian malliin. Kunhan minulla on enemmän kokemusta, uskon pystyväni hyödyntämään erilaisia oppimisstrategioita- ja taktiikoita käytännössä. Lisäksi uskon pystyväni havaitsemaan hyvät ja toimivat metodit ja erottaa ne huonosti toimivista.  Pystyn varmasti kehittämään toimivia malleja omassa työssäni, kunhan vain pääsen niissä alkuun. Opetusharjoittelu antoi tähän paljon käytännön kokemusta. Pyrin suunnittelemaan tuntien rungot huolella ja kehittämään opetusta kokemuksen ja oppijoilta saadun palautteen perusteella.

 

Tulevaisuudessa uskon yhteisöllisyyden kasvuun. Ihmiset toimivat yhä enemmän ryhmissä ja ovat verkottuneita. Tällöin luontevin oppimisteoria, jota kohti suunnistan, on yhdistelmä sosiaalisen ja oppimisen orientaatiota ja konstruktiivista orientaatiota. Sosiaalisesta mallista mallioppimista ja mentorointia ja konstruktiivisesta itseohjaavuutta ja kokemuksellista oppimista.

Yhteenveto omasta pedagogisesta käyttöteoriasta. (Mukailtu Kember teoksessa Lindblom-Ylänne & Nevgi 2002, 113) 

Taulukossa on tummemmalla pohjavärillä merkitty miten hahmotan tämän hetkisen pedagogisen käyttöteoriani.

Viitteet:

Lindblom-Ylänne, Sari ja Nevgi, Anne (toim.). Yliopisto- ja korkeakouluopettajan käsikirja. WSOY 2002. 1. Painos.

Tuomola, Maijanen 1999. Oppimisteoriat. Http://www.sis.uta.fi/ipopp/ipopp99/maijanen-tuomola/teoria/teoria1.htm. Luettu 6.9.2017.

© 2018   Osaamiskansio - Tommy Nyholm. 

  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
bottom of page