top of page

AMMATTISIVISTYS JA TYÖELÄMÄN MUUTOS

Ammattisivistys ja työelämän muutos kurssin dialogipolku -osuudessa kävimme toisten opiskelijoiden kanssa keskusteluista ajankohtaisista aiheista.
.  

Yksi keskeisiä teemoja tulevaisuuden töitä koskevissa keskusteluissa oli se, että työ ja ympäröivä maailma muuttuu nopeaan tahtiin. Vastaako nykyinen opetus tulevia työn tarpeita ja osaamisvaatimuksia. Mitä nyt pitäisi opettaa opiskelijoille? Tarjosin keinoksi näissä teemoissa ratkaisuiksi mm. verkostoitumisen tärkeyden korostamista opiskelijoille. Toinen tärkeä huomio mitä Suomessa ei tunnut ymmärtävän on se, että haasteet pitäisi ensi sijassa nähdä mahdollisuuksina. Eli asioita pitäisi osata katsoa eri puolilta positiivisuuden kautta.

 

Opettajan pedagogista menetelmistä oli myös keskusteluita. Keskustelijat tunsivat hyvin ”vanhat mallit” ja tunsivat millaisia malleja kohti pitäisi mennä, mutta jotenkin tuntui, että heidän oma osaaminen ei ehkä niihin riittäisi. 

Alla on keskusteluteemoja, joita itse toin esille dialogipolulla. Lisäksi sivulla on muita ammatillisen koulutuksen aikana läpi käytyjä asioita. 

Monikulttuurisuus 

 

Monikulttuurisuutta on opettajaopinnoissa käsiteltiin mielestäni hieman erikoisesta näkökulmasta. Maahanmuuttajataustaisilla opiskelijoilla voi olla puutteellinen kielitaito, jonka vuoksi he ovat niputettu samaan nippuun erilaisista oppimisvaikeuksista kärsivien opiskelijoiden kanssa. Varsinaisesti asioita ei ole käsitelty ollenkaan monikulttuurisuuden kannalta. Esimerkiksi siltä kannalta, miten erilainen kulttuuritausta vaikuttaa opiskelemiseen.

Kannattaa tutustua Geert Hofsteden tekemiin tutkimuksiin eri kulttuurien välisistä eroista. Niiden avulla voi saada ahaa-elämyksiä monikulttuurisuuden kohtaamiseen. Hofsteden mukaan keskeisiä eroja eri kulttuureista löytyy seuraavilta akseleilta:

  1. Yksilöllisyys – yhteisöllisyys

  2. Valtaetäisyys

  3. Feminiinisyys – maskuliinisuus

  4. Epävarmuuden sietäminen – epävarmuuden välttäminen

Tässä linkki tekemääni Maahanmuuttajataustaiset opiskelijat - Powerpoint -kalvoihin.

Ohjaan.fi

 

Ammattisivystyksen ja työelämän muutos -kurssin dialogipolku osuudessa kävimme keskusteluitea erilaista työelämän muutoksiin liittyvistä teemoista. Useissa keskusteluissa kannettiin huolta siitä, pystyvätkö työpaikat hoitamaan oppilaisen ohjaamista kaiken kiireen keskellä. Itsekin totesin eräässä keskustelussa, että tähän olisi hyvä olla jotain oppaita. Tälläinen opas on olemassa: Ohjaan.fi -sivusto. Siellä on hyödyllistä materiaalia esim. seuraavista teemoista:

1.       Miksi oppiminen on työpaikoilla tärkeää?

2.       Esimies varmistaa ja järjestää puitteet oppimiselle

3.       Näyttöjen suunnittelu

4.       Mihin työpaikkaohjaajaa tarvitaan?

Olisi erittäin tarpeellista tiedottaa tästä sivustosta työpaikoille mihin nuoria menee työssäoppimaan. Myös opettajien toki kannattaa tutustua sivustoon.

Linkki ohjaan.fi sivulle.

Oppimisvaikeudet

 

- Kehitykselliset oppimisvaikeudet (25% väestöstä)

- Vaikeudet suuria henkilön lahjakkuuteen ja koulutukseen nähden

- Eivät selity koulutuksen puutteella

- Ilmenemismuodot voivat vaihdella iän ja oppimishaasteiden mukaan

- Usein perinnöllistä

- Tutkiminen ja tunnistaminen tärkeää

Erityisiä oppimisvaikeuksia

- Lukivaikeus (lukihäiriö)

- Matematiikan vaikeus

- Kielellinen vaikeus

- Hahmotusvaikeus

- Tarkkaavaisuuden vaikeudet

- Usein samalla henkilöllä useita

- Erilainen oppija 

Lukivaikeus

- syystä kiistetellään yhä

- keskeinen näkyvä ongelma: lukemisen hitaus

- esintyvyyden arvio: 5-10% väestöstä

- ei tarkkaa tietoa, kuinka suurella osalla lukihäiriö paljastuu vasta aikuisena

Miten huomioidaan lukivaikeus opetustilanteessa

- keskustelu

- opeta opiskelutekniikkaa

- moniaistikanavainen opetus

- lisäaika

- apuvälineet käyttöön

- iso fonttikoko

- taululle kirjoittaminen ja puhuminen eri aikaan

- ei liikaa muistettavaa kerralla

      - pilko kokonaisuudet osiin

- mahdollinen suullinen tentti (tai osittain suullinen)

- ei sakoteta lukivirheestä

Katso: HERO

Katsominen             Värit

Kuuleminen             Muodot

Näyttäminen            Liikkuminen

...

Vihapuheesta dialogiin

 

Educamessuilta (2018) bongasin Plan internationalin julkaiseman Vihapuheesta dialogiin oppaan, josta löytyy paljon materiaalia vihapuhetta käsitteleville tunneille. Materiaalia oli eri kouluasteille. Oppaan harjoitteet tuntuivat olevan mielenkiintoisia ja tarpeellisiakin ottaen huomioon nykyisen nettimaailman vihapuheineen. Vihapuhe pohjimmiltaan uhkaa demokratiaa ja sananvapautta, sillä se seurauksena rakentava yhteiskunnallinen keskustelu vaikeutuu. Eli vihapuhe voidaan nähdä yrityksenä horjuttaa demokraattista, avoimuuteen perustuvaa yhteiskuntajärjestystä. Ihan näin tuskin vihapuhetta harjoittavat yksilöt ajattelevat, mutta tämä koskee varmasti niitä tahoja, jotka järjestelmällisesti tuottavat vihapuhetta esim. netissä.

Tässä linkki Vihapuheesta dialogiin -koulutusmateriaaliin.

Monikulttuurisuusosaaminen

 

A. Wallinnin kirjasta Monikulttuuriosaaminen (2013) keräsin tärkeitä huomioita, jotka olen kirjannut oheen.

 

Maahanmuuttajataustaisten kanssa toimittaessa on hyvä muistaa, että jokaisella nuorella on omat yksilölliset tavoitteensa. Joku pyrkii natiivitason integroitumiseen, toinen hyväksynnän saamiseen ja kolmas voi tyytyä selviytymiseen. Kaikki kokevat kuitenkin jonkinasteista ulkopuolisuutta ja toiseutta. Monikulttuurisuuden näkökulmasta nuoren sopeutumisprosessissa koululla ja kouluyhteisöllä on suurimerkitys. Mitä onnistuneemmin kulttuurista monimuotoisuutta johdetaan ja hyödynnetään, sitä rakentavimmin se lisää suomalaisten ja maahanmuuttajataustaisten integraatiota.

Monikulttuurisia nuoria ohjaavan on hyvä huomioida esim. seuraavaa:

  • Suomalainen yhteiskunta ja tavat voivat olla vieraita

  • Nuoret elävät kahden kulttuurin välissä

  • Nuoret joutuvat opettelemaan suomalaisille nuorille tuttuja käytännön asioita

  • Kielelliset haasteet

  • Nuoria pitää kohdella kaikki samalla lailla

  • Nuorten taustoista ei pidä kysellä liikaa

  • Vaikeat kokemukset saattavat ilmetä keskittymisvaikeuksina (Ideoita ja vinkkejä maahanmuuttajataustaisten nuorten toimintaan).

Aika moni ohje tuntuu näistä selkeältä ja yleispätevältä. Näiden noudattaminen koulumaailmassa ei pitäisi olla vaikeata.

© 2018   Osaamiskansio - Tommy Nyholm. 

  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
bottom of page